Видове автомобили, според купето

Хечбек
Това са автомобили с каросерии съставени от двуобемна каросерия, като задната врата осигурява достъп до купето. Багажното пространство е в един сектор с това за пътниците. Може да е с 3 и 5 врати. Осигурява голяма гъвкавост при пренос на багаж, дори и на дълги предмети, тъй като задните седалки почти винаги се сгъват и осигуряват голямо багажно пространство.

Лифтбек
Това е между хечбек и купе. Най-често е с 3 врати, но може и да е с 5 (като в този случай прилича на седан). Задната част е издължена.

Купе
Най-често се среща с 2 врати, но има такива с 3 и 4. Спортен тип автомобили, които в някои случаи имат и 2-ри ред седалки, които могат да са само за деца или за възрастни, но са с намален размер и комфорт почти винаги.

Кабриолет
Видовете кабриолети са много, но най-често това са автомобили с форма на купе, на които им се сваля покрива. Разбира се има и много различни от такива с висока проходимост до седани.

Седан
Седанът е с триобемна каросерия – двигателен отсек, пътнически и багажен. Размерите му варират от малки градски седани до големи, пълноразмерни луксозни возила. Най-често е с 4 врати, но има и изключения. Често се нарича лимузина.

Лимузина
Лимузината е вид седан с удължени размери. Нейното предназначение е дълъг път и висок комфорт. Използват се и за сватбени и други тържества. Предлага голям комфорт на пътниците.

Комби
Подобно на хечбека има врата отзад и споделено пространство за пътници и товари. Разликата е, че е удължен и багажното пространство е доста по-голямо и високо. Най-често се среща с 5 врати, но има и такива с 3. Някои модели разполагат с 3-ти ред седалки, които се монтират в багажното пространство и по този начин стават 7 местни.

SUV
Sport Utility Vehicle или често наричаните у нас джипове представляват автомобили с повишен клиренс и често задвижване 4х4. Като форма на купето прилича на комби, но има и такива, които са с формата на купе или седан. Размерите им варират от малки градски до големи. Най-често са с 5 врати, но се срещат и с 4, 3 и дори 2. Някои модели частично са кабрио – най-често в задната част, но има такива с напълно сваляем покрив.

Кросоувър
Може да се разглежда, като SUV, но на платформата на лек автомобил. Много популярни за градска употреба, поради високата позиция на пътниците, повишен клиренс, а в някои случаи и с 4×4 задвижване.

Пикап
Това са товарни SUV-ове, като най-често задната товарна част е открита – приличат на камионите. Има с 1 и 2 реда седалки, като най-често са със задно задвижване, но има и 4×4 варианти.

Ван
Това са автомобили, които приличат на комби по конструкция, но са по-високи. Целта им е осигуряване на максимално вътрешно пространство. Минивановете се срещат и 7 местни, дори и 8. Предлагат голяма гъвкавост, като задните седалки 2-ри и 3-ти ред се сгъват и осигуряват голям вътрешен обем за товари.
Има различни по размери от малки го големи. Най-често са с предно задвижване.

Няма коментари все още.

Оставете Вашия коментар

изчистване на полето